Berbalik kepada Ikan Percik dan Daging Masak Merah...yelahkan dah hari-kita yang masak dan masuk tekak sendiri sesekali makan yang orang lain masak punyalah syok... nak2 lauk feveret kan??!!Korang mesti dah terbayang lauk tukan tapi aku tak sempatlah pulak nak ambil gambo lain kalilah yek kat sini aku kongsi resepi jelah untuk tatapan korang kalau nak buat dipersilakan..... korang jugak yang dapat makan.....
RESEPI IKAN PERCIK
2 ekor ikan cermin
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit
sedikit garamra
*bawang, kunyit dan garam ditumbuk kasar dan dilumur keseluh badan ikan dibiarkan dlm 10 minit. Kemudian bakar guna Pemanggang Ajaib .kejap je masak.... tak perlu arang dah dah....panggang2 tu
kuahnya
2 biji kelapa
3 cawan air
10 biji bawang merah - diparut
2 batang serai -ditumbuk
1 inci kunyit-ditumbuk
1 inci lengkuas- ditumbuk
1 inci belacan
2 keping asam gelugor
garam , serbuk perasa
Panaskan 1/3 santan sampai menggelegak sikit masukkan bahan tumbuk dan parut kacau sampai betul2 menggelegak dalam 5 minit , masukkan santan yng selebihnya, masukkan belacan dan asam gelugor, garam, gula dan serbuk perasa ... kacau sampai pekat.... bolehlah dicurahkan ke atas ikan dan sedia untuk dimakan
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment